Το Μάθημα από την Ελλάδα

Η οικονομία της Ελλάδας βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Οι προοπτικές διάσωσης της χώρας υπονομεύονται κυρίως λόγω της γερμανικής ξεροκεφαλιάς και τα απαγορευτικά επιτόκια των ελληνικών ομολόγων έχουν εκτινάξει το κόστος δανεισμού. Το γεγονός έχει συνέπεια να αυξάνεται συνεχώς το χρέος, επιτείνοντας έτσι την ανησυχία των επενδυτών. Αυτήν τη στιγμή, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να σπάσει αυτόν τον φαύλο κύκλο που την οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία.

Πρόκειται βέβαια για μία θλιβερή εξέλιξη. Το μεγάλο ερώτημα για εμάς τους υπόλοιπους, όμως, είναι αν μπορούμε να πάρουμε κάποιο μάθημα από την ελληνική περίπτωση. Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα πληρώνει το τίμημα της δημοσιονομικής της ανευθυνότητας. Είναι όμως επίσης αλήθεια ότι αυτή η ανευθυνότητα δεν αρκεί από μόνη της για να εξηγήσει τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών. Το κλειδί για να καταλάβουμε τι συνέβη στην Ελλάδα δεν είναι το χρέος της, το οποίο πράγματι είναι υψηλό, αλλά όχι πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά. Για παράδειγμα, το 1946, με το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το χρέος των ΗΠΑ έφτανε το 122% του ΑΕΠ. Μέσα σε μία δεκαετία όμως είχε μειωθεί στο μισό και συνέχισε να μειώνεται και τις επόμενες δεκαετίες, φτάνοντας μάλιστα το 33% το 1981.

Πώς κατάφερε η Αμερική να ξεπληρώσει όλα τα βάρη που είχε επωμιστεί κατά τη διάρκεια της πενταετούς πολεμικής της προσπάθειας; Η απάντηση είναι ότι δεν τα κατάφερε. Σε απόλυτους αριθμούς, το αμερικανικό χρέος ήταν σχεδόν το ίδιο το 1956 με όσο ήταν το 1946. Ωστόσο, είχε μειωθεί δραματικά ως ποσοστό του ΑΕΠ, λόγω της μεγέθυνσης της αμερικανικής οικονομίας και της ανόδου του πληθωρισμού. Μπορεί να ελπίζει η Ελλάδα σε κάτι παρόμοιο; Δυστυχώς, η απάντηση είναι όχι. Μέχρι πρόσφατα, όλοι θεωρούσαν ότι η είσοδος της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ήταν θετική εξέλιξη, αφού διευκόλυνε τις εισροές κεφαλαίων και διασφάλισε την παροχή φτηνών δανείων. Αυτές οι εισροές όμως δημιούργησαν παράλληλα και πληθωριστικές τάσεις.

Οταν η ανάπτυξη φρέναρε, η ελληνική οικονομία εκτροχιάστηκε. Σταδιακά, οι τιμές των προϊόντων στην Ελλάδα θα προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα. Αυτό σημαίνει ότι, σε αντίθεση με τη μεταπολεμική Αμερική, η Ελλάδα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τον πληθωρισμό ως όπλο για την εξυπηρέτηση του χρέους. Αντιθέτως, ο αποπληθωρισμός θα πολλαπλασιάσει το άχθος του χρέους. Και δεν είναι μόνον αυτό: ο αποπληθωρισμός αποτελεί μια επώδυνη διαδικασία, που οδηγεί στη συρρίκνωση της οικονομίας και την εκτίναξη της ανεργίας. Οπότε, η Ελλάδα δεν μπορεί να ελπίζει ούτε στην ανάπτυξη για να σωθεί. Στην καλύτερη περίπτωση, θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια μακρά περίοδο στασιμότητας. Ετσι, η μόνη επιλογή που έχει είναι οι βάρβαρες περικοπές δαπανών και οι αυξήσεις φόρων, γεγονός που επίσης θα λειτουργήσει επιβαρυντικά στην αγορά εργασίας. Δεν πρέπει λοιπόν να μας προξενεί εντύπωση που οι αγορές έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους και πιέζουν τα πράγματα στα άκρα.

Τι μπορεί να γίνει; Η μεγάλη ελπίδα των Ελλήνων ήταν ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι τους θα τους βοηθούσαν, εγγυώμενοι για το ελληνικό χρέος, με αντάλλαγμα την υιοθέτηση σκληρών μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής. Ισως αυτό να ήταν μία λύση. Χωρίς την υποστήριξη της Γερμανίας, όμως, κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να συμβεί. Η άλλη λύση είναι να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη και να υποτιμήσει το νόμισμά της. Αυτό όμως θα έχει ως άμεση συνέπεια τη μαζική και καταστροφική απόσυρση κεφαλαίων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ηδη, άλλωστε, αναφέρεται ότι αποσύρονται μαζικά καταθέσεις από τις ελληνικές τράπεζες. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει εύκολη απάντηση στο ελληνικό δίλημμα. Για να είμαστε πιο ακριβείς, δεν υπάρχει καμία απάντηση που να μην είναι τραγική στο άκουσμα…

Θα πρέπει να φοβάται άραγε η Αμερική ότι θα ακολουθήσει τη μοίρα της Ελλάδας; Το καλό είναι ότι, σε αντίθεση με τους Ελληνες, έχει δικό της νόμισμα, το οποίο μπορεί να κάνει ό, τι θέλει. Οπως έδειξε όμως και η περίπτωση της Ιαπωνίας, η ύπαρξη εθνικού νομίσματος δεν αποκλείει την οικονομική στασιμότητα. Αν σε αυτήν την κρίσιμη ώρα ακολουθήσουμε τις συμβουλές όσων εισηγούνται άμεση δημοσιονομική προσαρμογή, τότε κάθε ενδεχόμενο είναι πιθανό.   Καθημερινή

Ένα Σχόλιο

 1. ΔΙΑΒΟΛΑΝΘΡΩΠΟΙ…ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΣΟΝΟΙ.

  EUROPÄISCHE UNION. ORGAN DER FREIMAUER
  EUROPEEN KOMMISSION – ANTICHRIST 666!..
  EURO DES TEUFELS. ΕΥΡΟ ΔΙΑΒΟΛΩΝ.
  EUROPÄISCHE FANNE 12 TEUFELS STERNE
  ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ 12 ΑΣΤΕΡΙΑ Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε.
  ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΑΩΝ… Η ΔΙΑΒΟΛΩΝ.
  ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΜΑΣΟΝΙΑΣ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ 666!…
  Η ευρωπαική ένωση είναι γεμάτη με διαβολοανθρώ πους της Μασονίας μέσα στα διάφορα συμβούλεια
  των επιτροπών προστασίων πολιτών.
  Η ΣΗΜΑΙΑ ΕΧΕΙ ΔΩΔΕΚΑ ΑΣΤΡΑ. Σήμα μασονικό.
  Αντικατάσταση σημαίας με μια ζωγραφιά ολόκληρη της Ευρώπης και μια όμορφη ΞΑΝΘΙΑ.
  Καθιέρωση θρησκείας ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ βαριάς μορφής τύπου ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ.
  Δημιουργία εθνικών κομμάτων.
  Δημιουργία ευρωπαικού στρατού με την Ρωσία μαζί γιατί αλλιώς θα μας φάνε οι Αμερικανοί.
  Διάλυση του παγκόσμιου βάρβαρου μηχανισμού του ΝΑΤΟ…ΟΡΓΑΝΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ.
  Διάλυση των χρηματιστηρίων, μετοχών κ.λ.π.
  Διάλυση του Οργανισμό Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
  Αντκατάσταση με οργανισμό εθνικό εντός συνόρων των Ηπείρων.
  Κατάργηση όλων των διεθνών μηχανισμών.
  ΘΑΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ. Διεθνή άγνωστη πουτάνα με ΕΙΤΖ κολλημένη.
  Σε αντίθετη περίπτωση..ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ- ΑΝΑΡΧΙΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ. Μόνο τότε θα πάρει κάτι αυτός που δεν έχει γιατί θα φοβηθεί αυτός που έχει και κατέχει.
  Ο Θάνατος του πολίτη
  δίνει ζωή στο κράτος
  ο θάνατος του κράτους
  δίνει ζωή στον πολίτη

  Η ΡΑΔΙΟΥΡΓΙΑ ΠΟΛΕΜΑΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΡΑΔΙΟΥΡΓΙΑ
  ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΕΥΡΟ ΘΑ ΔΥΣΤΥΧΙΣΕΙ.
  Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΛΥΣΗ.
  Τότε και η Γερμανία θα καταλάβει καλά.
  Και η ευρωπαική ένωση καλύτερα.
  Τότε θα ξεκινήσει ο θάνατος του ΔΙΑΒΟΛΙΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ ΕΥΡΟ. Όργανο της μασονίας.
  ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΥΡΙΟΙ ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: