Η Κύπρος διευρύνει τον κύκλο των φίλων της

ΑΛΛΑ Ο ΟΗΕ ΥΠΟΚΥΠΤΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Την ευγνωμοσύνη της προς τη Μόσχα εκφράζει η Κύπρος μετά την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου των Εξωτερικών, που δια του εκπροσώπου του Αλεξάντρ Λουκάσεβιτς ξεκαθάρισε πως είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Μάλιστα, η Ρωσία έκανε ειδική μνεία στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας την οποία η Ρωσική Ομοσπονδία επικύρωσε στις 12/3/1997 και η Κυπριακή Δημοκρατία από τις 12/12/1988 και ιδιαίτερα στα σχετικά άρθρα της Σύμβασης που παρέχουν το κυρίαρχο δικαίωμα στα παράκτια κράτη στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη τους για έρευνα, εκμετάλλευση, διατήρηση και διαχείριση των ζώντων ή μη, πόρων του βυθού, του υπεδάφους και των υπερκείμενων υδάτων.
Υπενθυμίζονται επίσης και τα άρθρα της Σύμβασης που αναφέρονται στην οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ γειτονικών κρατών, συμφωνίες τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υπογράψει και επικυρώσει με τρεις γειτονικές της χώρες, τον Λίβανο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ.
Εκφράζοντας την απόλυτη ικανοποίησή της, η Λευκωσία υπογραμμίζει πως η Ρωσία «δίνει μια ξεκάθαρη απάντηση στην Τουρκία, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, όπως απορρέουν από τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και οι όποιες ενέργειές της για έρευνα, εξόρυξη υδρογονανθράκων στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο» και απαντά «με κατηγορηματικό τρόπο και στις άλλες αιτιάσεις της Τουρκίας, καλώντας την εμμέσως πλην σαφώς, να μη διασυνδέει τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας που στηρίζονται στα κυριαρχικά της δικαιώματα, με την ειρηνευτική διαδικασία για λύση του Κυπριακού».
Για την Κύπρο η ενίσχυση των συμμαχιών της σε διεθνές επίπεδο είναι εξαιρετικά σημαντική, σε μια περίοδο που η χώρα δίνει μάχη για να μην προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
Προς το παρόν υπάρχουν σκέψεις περί προσφυγής της κυπριακής κυβέρνησης στην ΕΚΤ, προκειμένου αυτή να αγοράσει κυπριακά ομόλογα από την δευτερογενή αγορά.
Η κυβερνητική κρίση έβαλε τέλος και στη συναίνεση για τα μέτρα λιτότητας, ενώ και οι συντεχνίες, που μόλις πρόσφατα είχαν συμφωνήσει με την κυβέρνηση και τον υπουργό των Οικονομικών Κίκη Καζαμία, δείχνουν να αλλάζουν στάση.
Η κυβέρνηση επιμένει προς το παρόν στη λογική των δύο πακέτων. Το πρώτο πακέτο φθάνει τα €370 εκ., εκ των οποίων μόνο τα €120 εκ. είναι περικοπές δαπανών. Στο πακέτο θα προστεθεί εντός των ημερών και το μέτρο για επιβολή τέλους εγγραφής στις εταιρείες.
Το δεύτερο πακέτο υπολογίζεται ότι θα ξεπερνά τα €200 εκ., έτσι ώστε να επιτευχθούν συνολικές εξοικονομήσεις €600 εκ. για το 2012, μειώνοντας το έλλειμμα από το 6% στο 2,5% του ΑΕΠ.
Η Κύπρος οφείλει να ψηφίσει τα πακέτα μέτρων ως τα τέλη Αυγούστου, καθώς κινδυνεύει με νέα υποβάθμιση από την Standard and Poor’s.
Στο μεταξύ, φαίνεται πως ο ΟΗΕ έχει για άλλη μια φορά υποκύψει στις ορέξεις της Τουρκίας. 
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» της Κύπρου, ο ΟΗΕ διεμήνυσε πως είναι κρίμα να τιναχτεί στον αέρα η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και ζήτησε να αναβληθεί η έναρξη των γεωτρήσεων. 
Για τον λόγο αυτό, η Κύπρια υπουργός των Εξωτερικών πραγματοποιεί επίσκεψη-αστραπή στο Ισραήλ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: