Κατσέλη: Θα καταψηφίσω την κατάργηση της ΕΓΣΕΕ…

Photo for this article

Διαβάστε όμως τι έχει ήδη ψηφίσει μετά το άρθρο…

—————————————————————— 

Κατηγορηματικά αντίθετη στην κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), κάτι για το οποίο πιέζει η τρόικα, δήλωσε η βουλευτής του ΠαΣοΚ και πρώην υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, μιλώντας το πρωί στο Mega.

Όπως δήλωσε η Λουκά Κατσέλη, δεν θα ψήφιζε την κατάργηση της ΕΓΣΕΕ και τόνισε ότι «είναι σημαντικό οι εταίροι μας που μπαίνουν οι “κόκκινες γραμμές”».

Επίσης αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις που έχουν υπάρξει στο μισθολόγιο, την εφεδρεία, την πάταξη της φοροδιαφυγής και τις ιδιωτικοποιήσεις και συμπλήρωσε ότι πρέπει να γίνουν ρυθμίσεις για τα δάνεια των υπερχρεωμένων δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων.

————————————————————————————————————

Αυτά όμως δεν τα ψηφίσατε ήδη κ. Κατσέλη ;;; , ξέχασα όμως ,τότε ήσασταν υπουργός ενώ τώρα…

Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο η υποχρέωση κατάργησης του κατώτατου μισθού της ΕΓΣΣΕ, καθώς και της απαγόρευσης επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, έχει ψηφιστεί με το ν. 3845/2010 (ΦΕΚ Α 65/6-5-2010). Συγκεκριμένα στην παρ. 7 του άρθρου 2 του νόμου αυτού ορίζεται ότι: «7.Οι όροι των ομοιοεπαγγελματικών και επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας μπορούν να αποκλίνουν έναντι των αντιστοίχων όρων κλαδικών συμβάσεων εργασίας, καθώς και των εθνικών γενικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Και οι όροι των κλαδικών συμβάσεων εργασίας μπορούν να αποκλίνουν έναντι των αντιστοίχων όρων εθνικών γενικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας (…). Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μπορεί να ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου αυτής.». Στον ίδιο νόμο μάλιστα θεσμοθετήθηκε και η πρώτη ρητή κατάργηση του κατώτατου μισθού της ΕΓΣΣΕ, αφού για ανέργους ηλικίας μέχρι 24 ετών δόθηκε η δυνατότητα να απασχολούνται με μισθό ίσο με το 80% του κατώτατου (άρθρο 2 παρ. 6).
Η δεύτερη εφαρμογή της κατάργησης του κατώτατου μισθού έγινε με τον «ασφαλιστικό» νόμο «Λοβέρδου-Κουτρουμάνη» (ν. 3863/2010-ΦΕΚ Α 115/15-7-2010), όπου στο άρθρο 74 παρ. 8 ορίζεται ότι: «…Οι εργοδότες που προσλαμβάνουν νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας ηλικίας κάτω των 25 ετών, θα τους αμείβουν με το 84% του κατώτατου βασικού μισθού ή ημερομισθίου, όπως αυτό ορίζεται κάθε φορά από την ΕΓΣΣΕ, αυτοδικαίως εντάσσονται σε πρόγραμμα του ΟΑΕΔ…». Με την παρ. 9 εξάλλου του ίδιου άρθρου του ως άνω νόμου ορίστηκε η αμοιβή των μαθητευομένων νέων από 15 έως 18 ετών στο 70% του κατώτατου ημερομισθίου ή μισθού της ΕΓΣΣΕ.
Τέλος, με το άρθρο 43 του «Εφαρμοστικού» ν. 3986/2011 (ΦΕΚ Α 152/11-7-2011), επετράπη σε νέους ηλικίας 18-25 ετών να αμείβονται για εργασία μέχρις 24 μηνών με μισθό ό 20% χαμηλότερο από τον κατώτατο οριζομένο, κατά περίπτωση, από την εθνική γενική, κλαδική, ομοιοεπαγγελματική, επιχειρησιακή σύμβαση!!!
«Από τα παραπάνω προκύπτει σαφώς ότι, πλην των ήδη νομοθετημένων περιπτώσεων χαμηλότερων αμοιβών των κατώτατων οριζομένων από τις οικείες συμβάσεις, όλοι οι μνημονιακοί βουλευτές ψήφισαν την υποχρέωση κατάργησης και του κατώτατου μισθού που προβλέπεται από την ΕΓΣΣΕ. Είναι, ως εκ τούτου, λυπηρό που οι αρμόδιοι υπουργοί που εισηγήθηκαν τους σχετικούς νόμους, οι βουλευτές που τους ψήφισαν, οι συνδικαλιστικοί ηγέτες, αρκετοί επιστήμονες και δημοσιολόγοι, ακόμη δε και ο πρωθυπουργός της χώρας, εμφανίζονται δήθεν αιφνιδιασμένοι «από τη νέα αυτή «σκληρή» απαίτηση της τριαρχίας», τονίζει ο κ. Μητρόπουλος.

….συμμετέχετε σε αυτό >>>>   Θέατρο : “Δεν θα γίνουμε Ινδία…”
(Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi  αρχικού κειμένου :   

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: