Πόσο πάει το κούρεμα;

 
 
Η κυβέρνηση ανιχνεύει σύμφωνα με πληροφορίες μέσω ‘crash test’ τις δυνατότητες των τραπεζών να αντέξουν σε «κούρεμα» 30%.

Οι εξελίξεις που αφορούν το θέμα της εξυπηρέτησης του χρέους, καθώς και η ταχύτατη εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα βρίσκονται στο επίκεντρο της Κυβερνητικής Επιτροπής που συνεδριάζει υπό τη προεδρία του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου, ενώ το πρωί ο Ε.Βενιζέλος ενημέρωσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τις εξελίξεις.

Καταιγίδα ερωτημάτων…

Βουλευτές και κορυφαίοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ αναμένουν απαντήσεις στα ερωτήματα «θα γίνει κούρεμα»; «Πόσο θα είναι»; «Τι θα σημαίνει αυτό για τράπεζες, ταμεία και πολίτες» ; «Σκέφτεται πράγματι ο πρωθυπουργός δημοψήφισμα ή συγκυβέρνηση»; «Θα γίνουν εκλογές»;

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, η κυβέρνηση έδωσε εντολή στις τράπεζες να πραγματοποιήσουν τεστ αντοχής σε ένα επίπεδο κουρέματος λίγο πάνω από 30%.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι και η έκτακτη χθεσινοβραδινή σύσκεψη Βενιζέλου – Προβόπουλου – Πανταλάκη, καθώς η ΑΤΕ είναι ένας από τους αδύναμους κρίκους.

Για να κουρέψουν το χρέος, οι δανειστές ζητούν κι άλλα μέτρα. Ζητούν μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα ενώ πιστεύουν ότι έτσι θα ανοίξει ο δρόμος των επενδύσεων, για να βγει η Ελλάδα από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.

Ο Παπαδήμος σε πρώτο λόγο…

Εν τω μεταξύ, επιστρατεύτηκε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμος για να πεί το ημιεπίσημο κυβερνητικό «όχι» στον σχεδιασμό της Γερμανίας για βαθύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους εως και 50%, καθώς τα πρώτα stress test που διενεργήθηκαν και διενεργούν οι τράπεζες βγάζουν έναν λογαριασμό απαγορευτικό για το Δημόσιο.

Ο τέως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προανήγγειλε ότι η Αθήνα θα αντιταχθεί σε «κούρεμα» του ελληνικού χρέους υψηλότερο του 21% που προβλέπεται από τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Στο χείλος του γκρεμού τράπεζες και ασφαλιστικά…

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από την προεργασία για το PSI, αυτήν τη στιγμή στα χέρια των ιδιωτών βρίσκονται ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 205 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, όπως είναι γνωστό, τα 150 δισ. ευρώ λήγουν έως τον Ιούλιο του 2020.

Κούρεμα της τάξεως του 50% θα μείωνε κατ’ αρχάς το ελληνικό χρέος κατά 102,5 δισ. ευρώ, ή κατά 75 δισ. ευρώ αν εφαρμοζόταν μόνο στα ομόλογα που λήγουν έως τον Ιούλιο του 2020.

Η πραγματική εξοικονόμηση θα ήταν, όμως, μικρότερη γιατί η Ελλάδα θα χρειαζόταν 25 – 30 δισ. ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, περίπου 14 δισ. ευρώ για τα ταμεία και άλλα 2 δισ. για τις ασφαλιστικές.

Σύνολο 46 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα 6,7 δισ. ευρώ κρατικά ομόλογα που κατέχει η Τράπεζα της Ελλάδος μια και εξαιρείται, όπως και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες, από το PSI.

Με δεδομένο ότι τα συνολικά ίδια κεφάλαια των τραπεζών ανέρχονται σήμερα στα 30 δισ. ευρώ, κρίνεται απίθανο να βρεθούν ιδιώτες για να καλύψουν την αναγκαία επανακεφαλαιοποίηση. Επομένως το Δημόσιο θα πρέπει να δανειστεί για να επανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες και αυτό θα προσμετρηθεί αυτόματα στο χρέος.

Το ίδιο θα πρέπει να κάνει για ταμεία, που με τους υφιστάμενους όρους του PSI απλώς μετακυλίουν στο άρτιο τα ομόλογά τους, χωρίς να υφίστανται κούρεμα, όπως και για τις ασφαλιστικές.

Ο λογαριασμός όμως για το Δημόσιο δεν σταματά εκεί γιατί υπάρχει και ο έλεγχος των χαρτοφυλακίων δανείων από την BlackRock και τις πρόσθετες προβλέψεις, εφόσον κρατικοποιηθούν οι τράπεζες, θα πρέπει να τις καλύψει επίσης το Δημόσιο.

Η Moody’s, για παράδειγμα, υπολογίζει τις πρόσθετες προβλέψεις για δάνεια στα 17 δισ. ευρώ ανεβάζοντας το σύνολο των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για να επανακεφαλαιοποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες στα 44 δισ. ευρώ (27 δισ. ευρώ λόγω haircut του χρέους κατά 60% και 17 δισ. πρόσθετες προβλέψεις).

Η Goldman Sachs με τη σειρά της ανεβάζει το κόστος για τις ελληνικές τράπεζες σε περίπτωση κουρέματος του χρέους εως 60%, στα 54 δισ. ευρώ, συνυπολογίζοντας και τις πρόσθετες προβλέψεις που θα απαιτηθούν για τα χαρτοφυλάκια χορηγήσεων. Και μάλιστα αναφέρει ότι πιθανόν τα 54 δισ. ευρώ να μην… αποδειχθούν αρκετά.

Με βάση το ηπιότερο σενάριο της Moody’s, η Ελλάδα σε περίπτωση κουρέματος του χρέους κατά 60% θα χρειαστεί 44 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, 16,8 δισ. ευρώ για τα ταμεία και 2,4 δισ. ευρώ για τις ασφαλιστικές. Συνολικά θα απαιτηθούν 63,2 δισ. ευρώ για να διασωθεί το εγχώριο σύστημα, όταν το χρέος θα έχει κουρευτεί κατά 123 δισ. ευρώ.

Η καθαρή μείωση του χρέους δηλαδή θα ανέλθει στα 60 δισ. ευρώ, όταν το PSI με τους υφιστάμενους όρους προβλέπει άμεση περικοπή χρέους 27 δισ. ευρώ και μεσομακροπρόθεσμη τουλάχιστον 48 δισ. ευρώ (σ.σ.: αυτά βεβαίως με τα τωρινά επιτόκια και τις υφιστάμενες συνθήκες ανάπτυξης και πληθωρισμού).

Το θετικό για το Δημόσιο σε αυτήν την περίπτωση εξαντλείται στο γεγονός ότι μπορεί να έχει μελλοντικά έσοδα από την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών μετά την επανακεφαλαιοποίησή τους, αν και διατυπώνονται φόβοι τόσο για την αποτελεσματικότητα του management που θα ασκήσει όσο κυρίως και για τις παράπλευρες απώλειες από εκροή καταθέσεων, μεγαλύτερη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κ.ά.

πηγή: με πληροφορίες από euro2day.gr 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: