Μετά απο την συνάντηση με τον Ανεξάρτητο Έλληνα Νίκο Λυγερό σας κοινοποιώ την εξήγηση για την ΑΟΖ.

319756_10151830113505085_1294204296_n

Panos Kammenos

Μετά απο την συνάντηση με τον Έλληνα Νίκο Λυγερό σας κοινοποιώ την εξήγηση για την ΑΟΖ.
Για αυτό επιμένουμε…………..
ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ (ΑΟΖ)
Α. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ
Πρώτο Βήμα
ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ( δηλ. ΘΕΣΠΙΣΗ) ΤΗΣ ΑΟΖ:
Τι σημαίνει;
Δηλώνω ότι έχω ΑΟΖ. Σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982) γίνεται πάντα μονομερώς. Πάνω από 130 χώρες παγκοσμίως έχουν προβεί σε μονομερή ανακήρυξη.
Πώς γίνεται πρακτικά;
Η κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδιο στη Βουλή για ψήφιση. Χρειάζεται πλειοψηφία. Δεν απαιτείται καμία άλλη διαδικασία – Γίνεται τις πρώτες μέρες της κυβέρνησης. Ο νόμος δημοσιεύεται σε ΦΕΚ και υποβάλλεται στον ΟΗΕ για γνωστοποίηση.
Δεύτερο Βήμα
ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΟΖ:
Γίνεται με διμερή συμφωνία των κρατών.
Αρχικά …

1. με την Ιταλία – Έχει γίνει συμφωνία μεταξύ Ελλάδος-Ιταλίας για την υφαλοκρηπίδα από το 1977, με βάση τη μέση γραμμή. Η ΑΟΖ θα οριοθετηθεί στη γραμμή της υφαλοκρηπίδας. Κανένα πρόβλημα.
Στη συνέχεια
2. Αλβανία
3. Λιβύη
4. Αίγυπτο
5.Κύπρο και
6. Τουρκία (στο τέλος).
• Υπάρχει δυνατότητα η ως άνω σειρά να τροποποιηθεί ανάλογα με τα δεδομένα που ενδέχεται να προκύψουν. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί η ανάληψη από την Κύπρο της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. το β´ εξάμηνο του 2012.
• Όποιος διαφωνεί απλά δεν υπογράφει. Δεν υπάρχει casus belli.
• Η οριοθέτηση που γίνεται με μία χώρα μας επιτρέπει να προβούμε στο επόμενο στάδιο (οικοπεδοποίηση) για την περιοχή αυτή.
Τρίτο Βήμα
ΟΙΚΟΠΕΔΟΠΟΙΗΣΗ
Δηλαδή, παραχώρηση οικοπέδων για εξόρυξη ορυκτού πλούτου. Ξεκινάμε άμεσα με το ΙΟΝΙΟ και συνεχίζουμε στις άλλες περιοχές. Σε πέντε (5) μήνες είναι δυνατόν να υπάρχουν τα πρώτα οικονομικά οφέλη για το κράτος από τις συμφωνίες αυτές.
Β. ΑΞΙΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
• ΑΙΓΑΙΟ 1,5 δις βαρέλια Χ 100 $ = 150 δις $
• ΙΟΝΙΟ 2 δις βαρέλια Χ 100 $ = 200 δις $
• ΚΡΗΤΗ 14 – 22 δις βαρέλια Χ 100 $ = 1,4 – 2,2 ΤΡΙΣ $
• ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ
ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟΥ 50 δις βαρέλια Χ 100 $ = 5 ΤΡΙΣ $
* Το φυσικό αέριο υπολογίζεται σε βαρέλια, για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης με το πετρέλαιο – Για να κατανοούνται καλύτερα τα μεγέθη.
* Το μέγεθος των κοιτασμάτων έχει υπολογιστεί από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ και έχει δημοσιευθεί σε σχετικούς χάρτες.
Σχετικές μελέτες έχουν γίνει και από το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίου με ανάλογα αποτελέσματα – Η Γαλλία ερευνά τη Μεσόγειο από το 1911.
Γ. ΚΥΠΡΟΣ
• Απρίλιος 2014 – Θα εξάγει στην Ελλάδα φυσικό αέριο (από το κοίτασμα ΑΦΡΟΔΙΤΗ – οικόπεδο 12), το οποίο θα διέρχεται από την ελληνική ΑΟΖ (που είναι και ευρωπαϊκή ΑΟΖ) και στο μέλλον, κατόπιν σχεδιασμού, θα τροφοδοτήσει την υπόλοιπη Ευρώπη με τον αγωγό Interconnector Ελλάδας – Ιταλίας, αλλά και του Interconnector Ελλάδας – Βουλγαρίας, που πρόκειται να κατασκευαστούν.
Από τη συμφωνία που έχει γίνει με τη NOBLE ENERGY η Κύπρος θα παίρνει το 80% των εσόδων.
• Οκτώβριος 2012 – Θα αναθέσει την εξόρυξη ορυκτού πλούτου σε 9 οικόπεδα. Υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος από εταιρείες και κοινοπραξίες εταιριών που προέρχονται από Αμερική, Ρωσία, Γαλλία, Ισραήλ, Καναδά, Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Κορέα, Νορβηγία, Μαλαισία. Τα οικόπεδα 1, 4 και 13 δεν προκηρύχτηκαν, καθώς το μεν 1 είναι πολύ κοντά στην Κύπρο (27 ΝΜ) και το 13 είναι κοντά στη Λιβύη. Όσον αφορά το 4, είναι κοντά στην ελληνική ΑΟΖ και υπάρχουν σκέψεις για κοινοπραξία με συνορεύον οικόπεδο της ελληνικής ΑΟΖ, που θα μπορούσαν να δοθούν ως ένα οικόπεδο.
Δ. ΛΟΙΠΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
1. Η Ελλάδα διαθέτει τη 2η μεγαλύτερη ΑΟΖ στη Μεσόγειο. Η Ε.Ε. διαθέτει την μεγαλύτερη ΑΟΖ παγκοσμίως.
2. Η ΑΟΖ της Ελλάδος συνδέει την ΑΟΖ της λοιπής Ε.Ε. με την ΑΟΖ της Κύπρου, γεγονός που προσδίδει στη χώρα μας επιπλέον αξία στην ήδη σημαντική γεωπολιτική θέση της Ελλάδος.
3. Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ελλάδος είναι εξίσου εξαιρετικής ποιότητας με αυτά της Κύπρου, αλλά και πολύ μεγαλύτερα.
4. Στην Ελλάδα έχουν γίνει οι απαιτούμενες σεισμικές μελέτες (υπάρχουν οι «Σεισμικές Γραμμές», όπως αποκαλούνται). Η Κύπρος καθυστέρησε 2-3 χρόνια μέχρι να γίνουν.
5. ΑΝΕΡΓΙΑ: Κάθε εξόρυξη, μαζί με τον τερματικό σταθμό, συνεπάγεται 100.000 θέσεις εργασίας.
6. Η εξόρυξη των κοιτασμάτων σε ΙΟΝΙΟ, ΚΡΗΤΗ και ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟΥ γίνεται σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων από τη στεριά. Στην Κύπρο η μικρότερη απόσταση μεταξύ στεριάς και οικοπέδου εκμετάλλευσης είναι στα 27 Ναυτικά Μίλια (ΝΜ).
7. Η επιλογή της περιοχής του Κατάκολου (Γ. Μανιάτης – ΠΑΣΟΚ) δεν κρίνεται ορθή, καθώς βρίσκεται στα 4,2 ΝΜ από τη στεριά, δηλ. εντός των εθνικών χωρικών υδάτων (6 ΝΜ), και συνεπώς δεν ανήκει στο πλαίσιο της ΑΟΖ. Επιπλέον, πρόκειται για μικρό κοίτασμα χωρίς σημαντικά οφέλη για το κράτος και δεν προσελκύει το ενδιαφέρον μεγάλων εταιριών.
8. EuroAsia Interconnector: Η ΔΕΗ της Ελλάδος με τις αντίστοιχες εταιρίες του Ισραήλ και της Κύπρου (ΑΗΚ), καθώς και η Quantum Corporation, υπέγραψαν στις αρχές του 2012 μια κοινοπραξία η οποία θα μεταφέρει ηλεκτρικό ρεύμα μεταξύ των χωρών αυτών και στη συνέχεια σε λοιπές ευρωπαϊκές χώρες. Η προμελέτη έχει ολοκληρωθεί, η μελέτη ολοκληρώνεται το 2012 και η καταπόντιση του καλωδίου θα γίνει τον Οκτώβριο του 2013. Το ηλεκτρικό ρεύμα θα παράγεται από την καύση του φυσικού αερίου και θα μεταφέρεται με καλώδια, τα οποία θα διέρχονται μέσω και της ελληνικής ΑΟΖ. Πρόκειται για μία στρατηγική επένδυση αξίας 1 δις ευρώ.
9. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει μεγάλη σημασία στην έννοια της ΑΟΖ και αναγνωρίζει τη σπουδαιότητά της. Αυτό αποδεικνύεται, αφενός, από το γεγονός ότι από την 01.07.2013 η Κροατία θα αποτελέσει την 28η χώρα της Ε.Ε., η οποία διαθέτει τη μεγαλύτερη ΑΟΖ από τα κράτη της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας, αφετέρου από το γεγονός ότι το 2004 εντάχθηκαν η Μάλτα και η Κύπρος.
Ε. ΕΛΛΑΔΑ – ΕΥΡΩΠΗ – ΕΥΡΩ
Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία, κάθε συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδος από την Ευρώπη ή το Ευρώ καθίσταται τουλάχιστον ανεδαφική και παρελκυστική.
ΣΤ. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Ο καθορισμός της ΑΟΖ για την Ελλάδα είναι ζήτημα υψίστης σπουδαιότητας και θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα τόσο για λόγους στρατηγικής σημασίας όσο και για λόγους πραγματικής και ουσιαστικής οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας.
Τα υπόλοιπα κόμματα θα πρέπει άμεσα να καταστήσουν σαφές αν προτίθενται να ψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή για την ανακήρυξη (θέσπιση) της ΑΟΖ. Ελπίζουμε πως θα υπάρξει εθνική σύμπνοια.

Advertisements

Ένα Σχόλιο

 1. Dimitris Voggolis · Athens, Greece
  Επιμένω και πάλι ότι το κόμμα που θα κάνει την Ελληνική ΑΟΖ σημαία του και την ανακήρυξή της , την Δευτέρα μετά τις εκλογές θα ανατρέψει όλα τα σενάρια.
  Θα προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον το οποίο υπάρχει από πολλές πολυεθνικές εταιρείες.
  Θα παύσει η αναταραχή στην Ευρωζώνη και λόγω της ενεργειακής αυτάρκειας θα αμβλυνθεί και η κρίση χρέους και όλων των άλλων χωρών, τα δε Ελληνικά σύνορα θα αποτελούν και σύνορα της Ευρώπης.
  Και να μη είμαστε αφελείς πιστεύοντας ότι αυτό σημαίνει πόλεμο με την Τουρκία.
  Το θέμα είναι πολιτικό και όχι οικονομικό και αυτό που χρειάζεται είναι η επιμήκυνση του δημοσιονομικού χρέους και μόνο.
  Δημήτρης Βόγγολης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: